De Housewarming

De muze zweeg. De inspiratie was zoek. Kon ik het niet alleen? Hoe deed ik het voorheen? Ik gaf het op. Zoeken had geen zin. Het onderwerp moest mij nog vinden. Ik ging naar buiten en snoof de frisse lucht op. Ramses Shaffy zong me vanop de achtergrond toe: ‘Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy. Want daar is de blauwe lucht.’ Ik heette dan wel niet Sammy, toch keek ik omhoog.

Het eksternest hoog in de oude beuk van de buren was het middelpunt van belangstelling. Wat een cadeau! Nog nooit zag ik tien eksters samen in één boom, zonder dat ze daarbij elkaar in de veren vlogen. Nee, het ging er opvallend rustig aan toe. Amicaal zou ik zelfs durven zeggen. Ik bleef verwonderd naar het schouwspel kijken. Vrolijk krassend voerden ze een gesprek waarbij centraal een koppel duidelijk rond het oude nest van tak naar tak wipte.

Mijn fantasie ging met me aan de haal. Dit was niet zo maar een vergadering. Dit was een housewarmingparty!

De schoonmoeder was in de wolken. Haar zoon had het voor elkaar, zo vroeg in het voorjaar.

En oké, er was nog wat werk aan, meende de vader van de bruid.

Maar het nest had dan ook een halfjaar leeg gestaan, verdedigde de schoonvader zijn zoon.

En die zware storm had er ook geen goed aan gedaan, vulde de bruidegom aan.

Zijn bruid was het met hem eens; het nest was centraal gelegen en het uitzicht prachtig. Vlakbij een bakker ook. Er zou geen honger geleden worden.

Zes kuikens, daar droomde haar moeder luidop van.

De schoonmoeder kraste instemmend.

Twee zwagers van de bruidegom beoordeelden de kwaliteit van de klei en het weefwerk. De basis was stevig en kon makkelijk nog enkele jaren mee.

De zussen van de bruid kirden zonder ophouden en toonden elkaar hun mooiste blauwe veer.

Zonder aanleiding vlogen er vier weg. De zussen en zwagers. Zij werden ongetwijfeld nog elders verwacht. De ouders bleven nog even maar verlieten kort daarna ook het feestje. De bruidegom was in de wolken en legde een prachtig glimmend cadeau in het midden van hun eerste nestje.

De lente was aangebroken.

Eén reactie op “De Housewarming”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: